Veelgestelde vragen

Vind je het antwoord op je vraag hieronder niet dan kan je altijd contact met me opnemen.

Kunnen gemiste lessen worden ingehaald?

Gemiste lessen kunnen worden ingehaald wanneer ze minimaal 24 uur van tevoren afgezegd zijn. Zie ook deze pdf met Praktische informatie.

Geef je ook les tijdens schoolvakanties?

Meestal geef ik ook tijdens de schoolvakanties les voor degenen die dan les willen. De planning is dan vaak wel iets anders dus misschien dat het niet op je vaste lesdag/tijd kan.

Hoe kan ik de lessen betalen?

Je ontvangt eens in de maand een factuur voor het aantal lessen dat er voor die maand gepland is. Het bedrag kan je vervolgens binnen 14 dagen overmaken. Betaal je liever contant dan is dit ook mogelijk.

Is er een opzegtermijn?

Lessen kunnen per begin van de volgende kalendermaand gestopt worden.

Kan ik gratis parkeren?

Zowel in Leiden als in Katwijk kan gratis voor de deur geparkeerd worden.

Hoeveel moet ik oefenen?

Je moet niets. Jij bepaalt zelf hoeveel je oefent en óf je oefent. Maar ik zou zeggen oefen zo veel mogelijk! Hoe meer (en hoe beter) je oefent, hoe sneller je vooruit gaat en hoe leuker het wordt. Een aantal dagen in de week een korte tijd oefenen werkt beter dan één keer heel lang achter elkaar. Je hebt echter ook even nodig om op te warmen dus probeer het niet al te kort te maken!
Afwisseling is ook belangrijk tijdens het oefenen, probeer niet langer dan 10 minuten te blijven hangen op één oefening maar wissel regelmatig af met andere oefeningen en kom er dan later weer op terug. Dit werkt effectiever.
En vergeet niet om ook gewoon even lekker iets voor jezelf te spelen achter je drumstel!

Moet ik een lesboek kopen?

Je hoeft voor de lessen geen lesmaterialen te kopen. Ik gebruik hoofdzakelijk mijn eigen lesmethode met soms een uitstapje naar andere lesboeken. Deze krijg je als losse blaadjes mee. Een map is dus wel handig om te hebben.

Welke drumstokken heb ik nodig?

De meest gebruikte stokmaat is 5A. Voor kleine kinderen raad ik echter 7A stokken aan, deze zijn minder dik en iets korter. Dit is ook een goede stok voor jazz of wanneer het niet al te hard moet klinken. Speel je stevigere muziek dan kan je ook voor de 5B kiezen, deze is even lang als de 5A maar iets dikker. De 2B is nog dikker voor als het écht hard moet. Er zijn nog veel meer maten en modellen. Ik heb diverse varianten op voorraad van het merk Pellwood, mocht je eens iets korters/langers, dikkers/dunners, een andere vorm tip of een andere houtsoort willen proberen.

Heb ik gehoorbescherming nodig?

Dit raad ik zeker aan! Zeker als je thuis ook akoestisch en ongedempt oefent. Kies dan bij voorkeur voor doppen met filters die het geluid redelijk ‘vlak’ dempen waardoor het niet dof gaat klinken. Er zijn universele doppen (ook in kindermaat) te koop bij muziekwinkels. Je kunt ook overwegen om ze op maat te laten maken voor een extra goede demping, een beter geluid en meer comfort. Je kunt deze gehoorbescherming ook gebruiken wanneer je naar bijvoorbeeld een concert of festival gaat.

Moet ik een drumstel aanschaffen?

Hoe eerder je thuis op een drumstel kunt oefenen hoe beter, maar het is geen vereiste. Je kunt in het begin ook zonder drumstel oefenen. Aerodrums kunnen ook een (tijdelijke) oplossing zijn. Zie aerodrums.com.

Wanneer je een drumstel aan wilt gaan schaffen kom je voor de keuze tussen elektrisch of akoestisch te staan. In de praktijk kiezen de meeste leerlingen van mij voor een elektrisch drumstel. Drummen op een elektrisch drumstel geeft niet helemaal dezelfde ervaring als een akoestisch drumstel maar is prima om op te oefenen wanneer een akoestisch drumstel te veel overlast geeft of te veel ruimte inneemt. Je hebt ook gelijk een metronoom en misschien zelfs een aantal ingebouwde coach/training functies aan boord!

Welke onderdelen heeft mijn drumstel minimaal nodig?

 

drumstel onderdelen drumles leiden katwijk
Akoestisch drumstel
drumstel onderdelen drumles leiden katwijk
Elektrisch drumstel

 

 

 

 

 

 

1: Bassdrum, 2: Snaredrum, 3: Hoge tom, 4: Lage tom, 5: Floortom,
6: Hihat bekkens, 7: Crash bekken, 8: Ride bekken.

Ga je een drumstel aanschaffen dan heb je het liefst minimaal een vijfdelige set nodig. Deze bestaat uit een bassdrum, snaredrum, en drie toms. Bij de standaard opstelling zijn dit twee hangende toms en één floortom die op pootjes staat. Het kunnen echter ook alleen drie hangende toms, of één hangende tom en twee floortoms zijn. Je kunt eventueel ook met twee toms af maar mijn lesmethode gaat uit van drie toms.

Verder heb je minimaal een hihat, ride en crash bekken nodig. Eventueel kan je in plaats van een apart ride en crash bekken ook voor een zogenaamde crash-ride kiezen als dit beter binnen je budget past. Let op dat je ook standaards voor alle bekkens nodig hebt. Koop je een drumstel nieuw dan zit er soms maar één bekkenstandaard bij. De top en middenklasse drumsets worden vaak helemaal zonder standaards en pedalen geleverd (een zogenaamde shell set), de hardware (standaards, pedaal en kruk) kan je los of voordeliger als hardwarepakket kopen. De kruk is vaak niet inbegrepen bij een hardwarepakket.

Onderschat het belang van een goede stabiele kruk niet! ‘Vanaf een kano kan je immers geen kanon afschieten.’ Kies dus voor een goede traploos in hoogte verstelbare drumkruk. Een houten krukje wordt een pijnlijk verhaal. De kruk moet echter ook weer niet te zacht zijn. Mijn favoriete kruk is de Pearl D-1000N, dit is echter een prijzige kruk.

Heb je tips voor het aanschaffen van een elektrisch drumstel?

Ik geef je met plezier advies op maat wanneer je een nieuw of tweedehands elektrisch drumstel wilt aanschaffen. Hieronder alvast een paar tips en dingen om rekening mee te houden.

Roland en Yamaha zijn de grote namen op het gebied van elektrische drums (ook wel elektronische of digitale drumstellen genoemd). Voor het oefenen van je bassdrumtechniek is het belangrijk dat je een set hebt waar je een normaal bassdrumpedaal bij kan gebruiken. De goedkoopste modellen hebben vaak geen bassdrumpad maar een eigen pedaal-variant zonder klopper, deze raad ik dus af.

Verder zijn er rubberen drumpads of pads met gaasvellen (mesh heads). Het spelen op gaasvellen komt dichter in de buurt bij het gevoel van het spelen op een akoestisch drumset en geeft bovendien minder ‘tok-tok’ geluid. Sets met gaasvellen op alle trommels zijn echter duurder. De middenklasse heeft vaak alleen een gaasvel op de snaredrumpad, dit is een goede budget vriendelijke oplossing.

Een rubberen bassdrumpad is vaak de grootste boosdoener qua geluidsoverlast. De Roland KD-9 of KD-10 pad is een stiller alternatief en speelt ook fijner.

Let op dat er bij een elektrische drumkit vaak geen drumkruk, pedaal en hoofdtelefoon inbegrepen zijn.

Je kunt een elektrische drumset natuurlijk versterken over speakers, maar er is een aardig volume nodig om het ‘tok-tok’ geluid van de stokken op de pads te overstemmen. Een goede hoofdtelefoon is dus een betere keuze. Een zogenaamde gesloten koptelefoon dempt het geluid van buitenaf beter waardoor je het ‘tok-tok’ geluid zelf niet meer hoort. De Vic Firth SIH1 of SIH2 hoofdtelefoon is hiervoor ideaal, deze dempt het omgevingsgeluid met maar liefst 25 dB maar drukt dan ook aardig stevig op je oren. De Beyerdynamic DT-770 M is een stuk duurder maar comfortabeler alternatief.

Heb je tips voor het aanschaffen van een akoestisch drumstel?

Eerste tip: bespaar niet op je bekkens. Het geluid van een slecht klinkend bekken valt niet echt te verbeteren. Dus als je een drumstel nieuw gaat kopen, raad ik aan om bij het verdelen van je budget met de bekkens te beginnen. Hele goedkope bekkens klinken namelijk vaak niet al te best. Uit een goedkoop drumstel daarentegen kan nog best een aardig geluid te halen zijn met goede drumvellen en een beetje demping.

Let speciaal bij het kopen van een drumstel voor een klein kind op de maten van de trommels. De bassdrum moet niet al te groot zijn (zeker niet groter dan 20 inch) en de hangende toms niet al te diep (tot 8 inch). Een snaredrum is standaard 14 inch, maar een 12 of 13 inch snaredrum speelt voor kleine kinderen fijner.

De maten van de trommels hebben uiteraard invloed op het geluid van het drumstel. Kleinere trommels zijn minder laag te stemmen, en ondiepere trommels geven over het algemeen een korter geluid.

Ik geef je met plezier advies op maat wanneer je een nieuw of tweedehands drumstel wilt aanschaffen.

Het is ook slim om afspraken met je buren te maken over je oefentijden.

Welk bassdrumpedaal raad je aan?

Er zijn veel goede bassdrumpedalen te koop. Wanneer je een nieuw drumstel koopt zal het pedaal dat bij het drumstel of bij de hardwareset zit waarschijnlijk prima zijn om mee te beginnen.

Houd je van metal of progressieve rock en wil je dat leren spelen dan kan je overwegen om meteen een dubbele bassdrumpedaal aan te schaffen. Hiermee kan je je bassdrum met beide voeten bespelen waardoor je veel snellere patronen kan spelen. Ik gebruik zelf graag pedalen van het merk DW (Drum Workshop).

Wat heb ik verder nog nodig?

  • Een stevig vloerkleed/tapijt om je drumstel op te zetten, zodat je bassdrum en hihat niet wegschuiven tijdens het spelen,
  • een bladmuziekstandaard,
  • een metronoom(app) en hoofdtelefoon of oortjes.

Voor andere vragen, neem gerust contact met me op.